20 jun

Regionale Transmurale Afspraak Diabetes Mellitus type 2

In april hebben we op HaringvlietWeb een herziende versie van de Regionale Transmurale afspraak (RTA) Diabetes Mellitus type 2 gedeeld met de huisartsen die onderdeel zijn van onze zorggroep. Deze regionale afspraken zijn opgesteld door Zorggroep Haringvliet en het Van Weel Bethesda Ziekenhuis. Sylvia Damen is internist bij het Van Weel Bethesda Ziekenhuis en werkt onder andere op dit thema ook voor onze zorggroep. Zij vertelt over de RTA.

 

Wat is het?
Diabetes type 2 is een ziekte waarbij een lichaam niet genoeg insuline maakt of minder goed reageert op insuline. Hierdoor blijft er te veel suiker in je bloed. Dan heb je te hoge bloedglucosewaarden. Na een tijd kan dit zorgen voor ernstige problemen met je gezondheid. Diabetes type 2 komt bij steeds jongere mensen voor. Vaak komt dat door ongezond leven. Bijvoorbeeld overgewicht en te weinig bewegen. Maar ook mensen die gezond leven en niet te zwaar zijn, kunnen diabetes type 2 krijgen.

Voor de behandeling van deze vorm van diabetes hebben huisartsen van Zorggroep Haringvliet en specialisten van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis regionaal afspraken gemaakt. Afspraken over wanneer je patiënten doorverwijst naar het ziekenhuis en wanneer vanuit de specialist weer terugverwezen wordt naar huisarts. Dit om te voorkomen dat te veel patiënten onnodig bij een specialist in het ziekenhuis onder controle blijven, maar ook om de druk op de huisartsen te verlagen. De afspraken zijn vastgelegd in de RTA Diabetes Mellitus type 2.

 

Wat is er veranderd?
Sylvia: ‘ In het derde kwartaal van 2018 hebben we voor het eerste deze afspraken vastgelegd. Daarbij hebben we afgesproken om ze één keer in de zoveel tijd door te nemen en, als vernieuwde richtlijnen of doelstellingen daar aanleiding voor geven, te updaten. Dat hebben we dit jaar voor het eerst gedaan. Daar waren verschillende redenen voor. Zo is de behandeling van diabetes wat veranderd door nieuwe medicijnen en is de richtlijn voor ouderdomsdiabetes veranderd ten opzichte van 2018. Dit jaar hebben we ook een nieuwe richtlijn toegevoegd voor behandeling van diabetes door obesitas (obesitasrichtlijn).”

2019 | Zorggroep Haringvliet | Alle rechten voorbehouden | Privacy statement

2019
Zorggroep Haringvliet
Alle rechten voorbehouden
Privacy statement