Aan de andere kant zijn er te weinig (geschoolde) mensen beschikbaar om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen leveren. Om ervoor te zorgen dat de zorg en ondersteuning van soms kwetsbare ouderen ook in de toekomst van hoge kwaliteit blijft, slaan de zorgaanbieders Catharinastichting, Careyn en CuraMare, de huisartsenzorggroepen Cohaesie en Zorggroep Haringvliet en de gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne de handen ineen.
Ondersteunen
Maandag ondertekenen zij een samenwerkingsovereenkomst. De komende drie jaar gaan ze aan de slag met het programmaplan Ouderenzorg Voorne. Het zorgkantoor en verzekeraar CZ ondersteunen dit plan.
Het plan bestaat uit drie onderdelen. De eerste is een goede toegang tot plekken waar een oudere tijdelijk kan verblijven als thuiswonen even niet lukt. Daarvoor is samenwerking tussen de hulpverleners nodig, net als een centrale registratie van beschikbare plaatsen.
Het tweede onderdeel gaat over goede zorg en ondersteuning thuis. Die wordt geregeld vanuit een team professionals, zoals de huisarts, wijkverpleegkundige, specialist ouderengeneeskunde en de casemanager dementie. Ook hiervoor is samenwerking nodig tussen gemeenten, huisartsen en zorgaanbieders. In 2020 wordt met twee huisartsenpraktijken proefgedraaid met deze samenwerking, waarna de werkwijze op heel Voorne overgenomen kan worden.
Kwetsbaarheid en eenzaamheid
Het derde punt is het versterken van het netwerk van ouderen om kwetsbaarheid en eenzaamheid tegen te gaan. Met een scan wordt bij hen gekeken waar zij behoefte aan ondersteuning hebben.
Bron: AD Theo Teitsma