6 jun

Terugblik symposium Leefstijl als Medicijn

Het symposium Leefstijl als Medicijn, georganiseerd door Zorggroep Haringvliet, werd op 6 juni in Paviljoen Zoet of Zout in Stellendam gehouden en trok zo’n 90 deelnemers bestaande uit huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkassistentes, diëtistes, fysiotherapeuten en sprekers. In drie lezingen, die gepresenteerd werden door Jacqui van Kemenade kaderhuisarts Diabetes Mellitus, Wim Tilburgs, voorzitter Stichting Leefstijl als Medicijn en Willie Bennik, leefstijlcoach en diëtiste ProVie-and, werd aandacht besteed aan aspecten als gezonde voeding, voldoende bewegen en ontspannen als de ingrediënten van een gezonde leefstijl.

 

De deelnemers kregen inzicht in de medische kanten van de BRAVO (Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning) en in het tweede deel van de lezing van Jacqui van Kemenade werd de oorzaak van gedrag en hoe je dit kunt veranderen besproken. Wim Tilburgs deelde zijn verhaal over hoe hij vanaf 2015 zijn leefstijl heeft aangepast waardoor zijn diabetes type 2 en morbide obesitas werden omgekeerd. Hij gaf vanuit een patiënt perspectief aan de deelnemers uitleg over wat de invloed van een gezonde leefstijl kan zijn op een chronisch ziektebeeld.

 

Willie Bennik gaf uitleg over de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) waar Zorggroep Haringvliet in samenwerking met leefstijlcoaches vanaf september mee van start gaat. De GLI is vanaf 1 januari 2019 onderdeel van het basispakket en beschikbaar is voor mensen die te zwaar zijn en daarmee risico lopen op gezondheidsschade of al gezondheidsschade hebben. De leefstijlcoach combineert in het programma CooL, dat gebruikt wordt in de GLI, drie gebieden waarop overgewicht wordt aangepakt: voeding, bewegen en gedragsverandering. Het verwijsbeleid en de inclusiecriteria werden ook aan de deelnemers uitgelegd.

 

Tijdens het gezonde buffet werd onder leiding van een tafelcoach door de deelnemers gesproken over wat een gezonde leefstijl voor de medewerkers in de huisartsenpraktijken betekent en wat zij als leerpunten hebben meegenomen uit de lezingen.

 

Aan het einde van het programma werd het symposium op een ludieke wijze samengevat door sneltekenaar Ronald van der Heide. Hij presenteerde een getekend verslag van alle lezingen.

Bekijk in de bijlage het getekende verslag van het symposium Leefstijl als Medicijn.

 

De deelnemers hebben genoten van het programma en beoordeelden het symposium, via een evaluatieformulier dat op Haringvliet Web stond, met een uitstekend rapportcijfer: 8,7.

 

Inzichten die deelnemers in het evaluatieformulier opschreven zijn: ‘Dat voeding niet alleen belangrijk is voor verandering van leefstijl‘, Veranderen leefstijl heeft veel meer gevolgen dan alleen gewichtsverlies‘, theorie over het ketogeen dieet & de plannen rond de GLI en leefstijlcoach‘, leefstijl elementen, wat heeft iemand nodig om leefstijl te kunnen veranderen‘.

 

Wilt u meer informatie over de GLI? Lees hier verder. 

 

2019 | Zorggroep Haringvliet | Alle rechten voorbehouden | Privacy statement

2019
Zorggroep Haringvliet
Alle rechten voorbehouden
Privacy statement