Inloggen zorgverleners
U heeft zelf de regie over uw zorg en eventuele behandeling, daarom is het belangrijk zelf na te denken over de zorg die u wel of niet wilt. Uw leven kan namelijk behoorlijk veranderen door een gekozen behandeling. Vertel wat u belangrijk vindt in het leven, zeg het tegen uw zorgverlener wanneer u iets niet begrijpt en stel vragen over eventuele bijwerkingen of gevolgen van een behandeling.
Wellicht zijn er alternatieve behandelingen? Of wilt u misschien kiezen voor geen behandeling, en wat zijn hiervan dan de eventuele gevolgen?
Schrijf op waar u zich zorgen over maakt. En schrijf op wat u wilt weten. De volgende vragen kunt u bijvoorbeeld stellen:
Soms kunt u uw vragen voor het gesprek al aan uw zorgverlener sturen. Bijvoorbeeld via een e-mail of een besloten website. Vraag aan uw zorgverlener of dit kan en hoe u dit het beste kunt doen.
Onderzoeken, medicijnen of behandelingen die u niet wilt? Bereid u gesprek voor op deze websites.
Vul deze online vragenlijst twee keer per jaar in. Zo wordt duidelijk wat voor u belangrijk is. De website maakt voor u een overzicht. Hiermee kunt u een gesprek met een zorgverlener voorbereiden.
Deze website helpt u bij het beantwoorden van vragen over wat er voor u belangrijk is in het leven en wat u graag wilt kunnen blijven doen. Als u de antwoorden weet, maakt dat gesprekken met uw zorgverlener en mensen om u heen makkelijker.
Deze toolkit van de Kinderombudsman helpt kinderen en volwassenen samen een goed besluit te nemen.
moetiknaardedokter.nl (hier is ook een app van te vinden in de google play store en app store)
2 paar oren horen meer dan 1, zo kunnen jullie het er na het gesprek nog even over hebben. Vraag een vriend of familielid mee als u dat fijn vindt.
Wees open en eerlijk tegen uw zorgverlener en geef het aan wanneer u twijfelt over een bepaalde behandeling en de eventuele gevolgen op uw leven.
Weet u niet goed wat u moet vragen aan de zorgverlener? Stel dan in ieder geval de 3 goede vragen:
De 3 goede vragen voor kinderen zijn:
Er bestaan folders en websites met informatie over specifieke aandoeningen. Vraag hiernaar bij je zorgverlener.
Zorg ervoor dat u begrijpt wat er is besproken, maak aan het eind van het gesprek een samenvatting van wat u heeft gehoord zodat eventuele onduidelijkheden direct in het gesprek opgehelderd kunnen worden.
Lees hier meer over hoe dit werkt en vraag de zorgverlener om de mogelijkheden.
Hoe gaat het met u, valt de behandeling mee of juist tegen?
Blijf met elkaar in gesprek en kijk samen naar wat er anders kan in een behandeltraject.