Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)

Een gezonde leefstijl vermindert het risico op chronische ziekten

“Leefstijl als medicijn”: steeds vaker lezen we dat mensen zichzelf beter kunnen maken door hun leefstijl aan te passen. Maar wat betekent dit dan? Wat is leefstijl? En hoe verander je je leefstijl op een lange termijn? Iedereen weet of heeft het idee te weten wat gezond is. Iedereen weet het, maar wie brengt het allemaal in de praktijk? En waarom is het zo moeilijk om dit te veranderen?

Een gezonde leefstijl heeft niet alleen te maken met gezonde voeding, maar ook met voldoende beweging, niet roken, goed omgaan met stress en het beperken van alcoholgebruik.

 

Wist u dat vijftigers en zestigers hun kans op dementie al halveren door een gezondere leefstijl aan te houden? En dat een gezonde leefstijl er toe leiden dat diabetespatiënten minder medicijnen nodig hebben? Dit geldt ook voor mensen met hart- en vaatziekten.

 

Daarom is er een programma ontwikkeld dat inzet op het veranderen van de leefstijl.

 

Gecombineerde Leefstijl interventie (GLI)

Het gecombineerde leefstijl programma (GLI) richt zich op het veranderen van de leefstijl, waarbij de focus ligt op de kwaliteit van leven, gewichtsverlies en gezondheidswinst. Zorggroep Haringvliet heeft dit programma gecontracteerd bij de zorgverzekeraars en het wordt door verschillende leefstijlcoaches op Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten aangeboden.

 

De leefstijlcoach helpt in dit proces. Niet door voor te schrijven, maar door mensen uit te nodigen om zelf grip te krijgen op gedrag en gewoontes en ze mee te nemen in de verandering daartoe. Er wordt gewerkt op basis van de volgende programma’s: CooL (Coaching op Leefstijl) SSiB (samen sportief in beweging) en de beweegkuur.

 

De interventie is gericht op het stapsgewijs verbeteren van het leefpatroon om zo een duurzame verandering van de leefstijl te realiseren. Het uiteindelijke doel van de interventie is het bewerkstelligen van gewichtsverlies, het verbeteren van de lichamelijke fitheid, het realiseren van gezondheidswinst en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

 

Het traject duurt 2 jaar en bestaat uit individuele gesprekken en groepsbijeenkomsten welke begeleid worden door een gecertificeerde leefstijlcoach. Het programma wordt vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering, waarbij er geen eigen risico wordt betaald.

 

Wel gelden er enkele voorwaarden om deel te kunnen nemen:

  • U bent volwassen en heeft een BMI > 25 met verhoogd risico op diabetes en/of hart- en vaatziekten;
  • U bent volwassen en heeft een BMI > 30
  • U heeft een verwijzing van uw huisarts gekregen.

 

De leefstijlcoaches bieden de GLI op verschillende locaties aan: Brielle, Dirksland, Hellevoetsluis, Nieuwe-Tonge, Ouddorp en Sommelsdijk.

 

Bent u nieuwsgierig geworden naar de GLI? Neem dan contact op met de huisartsenpraktijk voor meer informatie en eventueel een doorverwijzing.

 

 

Voor de Gecombineerde Leefstijlinterventie wordt er gewerkt conform de volgende overeenkomsten:

 

Lees hier meer informatie.

 

 

2019 | Zorggroep Haringvliet | Alle rechten voorbehouden | Privacy statement

2019
Zorggroep Haringvliet
Alle rechten voorbehouden
Privacy statement